Sunday, 11 November 2018

Nasi Goreng Tomyam


Sumber Resepi: Facebook

Bahan:-
2 mangkuk nasi
2 biji telur
1/2 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 1/2 sudu besar pes tomyam (Cik Na gantikan dengan 1 kiub tomyam campur dgn sedikit air)
Sedikit kobis dan sawi - dipotong2
5 biji cili padi - diketuk
1-2 helai daun limau purut - hiris halus
1 batang serai - dihiris halus
1 sudu besar sos ikan - ni optional
Sedikit hirisan lengkuas
10 ekor udang (Cik Na tambah sotong)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Pecahkan telur dan goreng seperti telur hancur hingga masak.
2. Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi. Goreng hingga wangi.
3. Masukkan udang, pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.
4. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
5. Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukkan garam secukup rasa.
6. Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment