Resepi: Majalah Rasa Ogos 2006
Bahan:-
5 sudu makan minyak masak
3 ulas bawang putih - dicincang halus
100 gm dada ayam - dihiris memanjang ( Cik Na guna bahagian tulang)
800 ml air rebusan ayam (Cik Na gantikan dengan kiub pati ayam)
1 1/2 sudu makan kicap cair
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu makan stok pekat ayam
100 gm udang sedang
100 gm isi ikan merah - dikiub
(Cik Na guna ayam je)
10 batang sawi - dihiris 3 cm
1 1/2 sudu makan tepung jagung }
3 sudu makan air } bahan pemekat
175 gm mee siput (Cik Na guna mee sanggul...same ke dua2 jenis mee ni??)
Garam secukup rasa
Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga terbit bau.
2. Bubuh ayam, kacau hingga setengah masak. Masukkan air rebusan ayam, kicap pekat, kicap cair dan stok pekat ayam. Kacau rata.
3. Bila mendidih, masukkan udang dan ikan. Perlahankan api kemudian tutup selama 10 minit.
4. Bubuh pula sawi, kacau dua hingga tiga minit kemudian masukkan bahan pemekat.
5. Kacau dan angkat bila kuahnya pekat. Curahkan ke atas mee.
No comments:
Post a Comment