Sunday, 11 January 2015

Ayam Paprik Ala Thai

Resepi: Facebook/Resepi Sheila Rusly

Bahan:-
2 keping dada ayam - hiris nipis (Cik Na guna bahagian tulang)
2 ulas bawang putih - hiris
2 ulas bawang merah - hiris
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 labu bawang besar - dibelah memanjang
1 biji cili merah - dihiris serong
4 biji cili api - diketuk sedikit
1 batang serai - diketuk
2 helai daun limau purut
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Sedikit kicap manis
Sedikit garam
1/2 cawan air

Sayuran:
Bunga kobis - potong kecil
2 biji putik jagung - dihiris
1/2 biji carrot - dihiris memanjang
2 tangkai kacang panjang - dipotong 1 inci

Caranya:-
1. Panaskan minyak, goreng hirisan ayam hingga berubah warna menjadi keputihan. Tos dan ketepikan.
2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap. Masukkan isi ayam dan gaul hingga rata.
5. Masukkan air, serai dan daun limau purut, biar mereneh, perasakan dengan garam. Kacau rata.
6. Masukkan bawang besar dan sayur-sayuran yang dihiris. Tambahkan sedikit air jika kuah agak pekat. Masak hingga sayuran empuk.

No comments:

Post a Comment