Saturday, 17 January 2015

Rendang Ikan Tongkol

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
500gm ikan tongkol
1 sudu makan air perahan limau nipis
1 sudu teh garam
2 helai daun kunyit-simpulkan
2 batang serai-ketuk
8 helai daun limau purut
750ml santan
Garam secukup rasa
3 sudu makan minyak masak

Bahan Kisar:

15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
12 tangkai cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup

Caranya:-
1. Lumurkan ikan dengan air perahan limau nipis dan garam. Perapkan selama 15 minit.
2. Kemudian goreng kekuningan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kunyit, serai, daun limau hingga naik bau.
4. Biarkan tumisan cili benar2 masak sambil dikacau.
5. Masukkan ikan dan garam. Kacau rata.
6. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sambil dikacau. Bila kuah agak pekat, tutup api.

No comments:

Post a Comment