Saturday, 17 January 2015

Aglio Olio Pedas

Resepi: Ketuk-Ketuk Sheila Rusly

Bahan:-
100gm spaghetti-direbus 'Al-Dante'
1 sudu makan minyak zaitun
15 ekor udang bersaiz besar
4 ulas bawang putih-dicincang halus
Beberapa tangkai cili kering-dipotong halus
1 kiub pati ikan bilis
1/2 biji limau nipis
Beberapa tangkai daun ketumbar dihiris halus
Sedikit serbuk cili kasar
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Perap udang bersama daun ketumbar, sedikit serbuk cili kasar dan bawang putih. Ketepikan.
2. Goreng seketika cili kering. Ketepikan.
3. Goreng udang. Angkat dan toskan.
4. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih.
5. Masukkan serbuk cili kasar dan kiub pati ikan bilis.
6. Perasakan dengan garam secukup rasa.
7. Perahkan limau nipis dan masukkan spaghetti.
8. Masukkan cili kering goreng dan udang goreng.
9. Kacau rata dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment