Tuesday, 16 September 2014

Masak Lemak Cili Api Kambing

Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
500 gm daging kambing
1 sudu makan serbuk kunyit
2 biji tomato muda (dipotong 4)
2 batang serai (diketuk)
2 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
3 keping asam gelugur
Garam

Bahan B (Dikisar):
20 biji cili api
3 biji bawang merah
2 inci halia
2 cawan air

Caranya:-
1. Daging kambing dibasuh dan ditoskan. Gaulkan dengan serbuk kunyit.
2. Masukkan daging, bahan yang dikisar, serai dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih dan daging lembut.
3. Masukkan asam gelugur, tomato, daun kunyit dan santan pekat. Kacau supaya tidak pecah minyak.
4. Apabila mendidih, rasakan garam dan angkat.

No comments:

Post a Comment