Thursday, 11 September 2014

Asam Pedas Ikan Pari

Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
500 gm ikan pari
10 biji bendi ( Cik Na x letak pun)
1 biji tomato (dipotong 4)
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam

Bahan B (dikisar):
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi, kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.

No comments:

Post a Comment