Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan A:
(Untuk Nasi) - Cik Na buat separuh sukatan ni
1 kg beras AAA - Cik Na guna beras Faizah Taj Mahal (bersih dan toskan)
4 cawan santan
10 helai daun pandan (dikisar)
2 inci halia (dihiris)
3 biji bawang merah (dimayang)
Garam
(Untuk Nasi) - Cik Na buat separuh sukatan ni
1 kg beras AAA - Cik Na guna beras Faizah Taj Mahal (bersih dan toskan)
4 cawan santan
10 helai daun pandan (dikisar)
2 inci halia (dihiris)
3 biji bawang merah (dimayang)
Garam
Bahan B:
(Untuk Sambal)
2 cawan ikan bilis (Cik Na goreng dulu)
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
3 labu bawang besar (dikisar halus)
Sedikit belacan (dikisar halus)
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar (dimayang kasar)
Minyak
Garam
Air secukupnya
(Untuk Sambal)
2 cawan ikan bilis (Cik Na goreng dulu)
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
3 labu bawang besar (dikisar halus)
Sedikit belacan (dikisar halus)
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar (dimayang kasar)
Minyak
Garam
Air secukupnya
Cara Membuat Nasi Lemak:
1. Daun pandan dikisar dan ditapiskan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
3. Apabila nasi sudah kering, kacau rata dan tutup semula tudung periuk.
1. Daun pandan dikisar dan ditapiskan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
3. Apabila nasi sudah kering, kacau rata dan tutup semula tudung periuk.
Cara Membuat Sambal:
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, garam dan bawang besar yang dimayang.
3. Masukkan sedikit air, kemudian biarkan sambal mendidih dan pekat dengan api yang perlahan.
4. Apabila sudah pecah minyak boleh diangkat.
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, garam dan bawang besar yang dimayang.
3. Masukkan sedikit air, kemudian biarkan sambal mendidih dan pekat dengan api yang perlahan.
4. Apabila sudah pecah minyak boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment