Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan A:
500 gm ikan pari (dipotong kecil)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 cawan air asam jawa
2 tangkai serai (diketuk)
Garam secukup rasa
Minyak
Daun sup (dipotong pendek)
Bahan B (dikisar):
15 biji cili api
2 sudu makan lada hitam
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
2 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam dan tomato.
4. Biarkan kuah reneh sehingga sedikit pekat.
5. Masukkan potongan daun sup dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment