Tuesday, 9 September 2014

Opor Daging


Bahan:-

1 kg daging (hiriskan nipis dan bersihkan)
1 biji kelapa (4 cawan santan)
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut 
3 s/b rempah kari daging
1 s/k jintan putih
3 keping asam keping
Minyak
Garam

Bahan Tumis:
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin:
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai

Caranya:-

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan rempah kari daging yang digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api yang kecil sehingga mendidih dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dan kacau lagi. Biarkan naik minyak.




No comments:

Post a Comment