Tuesday 23 September 2014

Ikan Tenggiri Masak Sambal Kicap Pedas

Resepi: ummi@homesweethome

Bahan:-
1 keping ikan tenggiri (sederhana besar dan tebal, Cik Na guna 2 keping kecil)
1/2 labu bawang besar-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
1 inci halia-dihiris halus
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji cili benggala hijau-dihiris memanjang
1/2 biji cili benggala merah-dihiris memanjang
1/2 biji cili merah dan hijau-dipotong serong
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:-
1. Gaulkan ikan dengan sedikit garam, lada sulah dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan 3 sb minyak untuk menumis dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi menggunakan api sederhana.
3. Masukkan cili kisar, kacau sebentar.
4. Masukkan kicap dan semua sos. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Biar mendidih sekejap dan tambah garam secukup rasa.
5. Masukkan ikan dan biar kuah sebati pada ikan sebentar.
6. Masukkan capsicum dan cili. Kacau sebentar. Tutup api.

No comments:

Post a Comment