Sunday, 21 September 2014

Ketam Masak Cili


Resepi : Sajian Malaysia Bersama Chef Wan

Bahan:-
Minyak masak
1.2 - 1.5 kg - dibersihkan dan dipotong 4
2 sudu besar - dibancuh dengan 60ml air
1 biji telur - dipukul

Bahan2 yg dikisar halus:
1 1/2 sudu besar serbuk cili
6 tangkai cili merah
6 ulas bawang putih
100g bawang merah
1 cm halia

Untuk sos (disatukan):
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
125ml sos tomato
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam sehingga warnanya perang keemasan. Toskan dan ketepikan.
2. Tinggalkan 2 sudu besar minyak dan tumis, bahan kisar sehingga wangi. Masukkan bahan sos, kacau sehingga sebati dan biarkan mendidih. Tutup kuali dan biarkan mereneh selama 10 minit.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati. Campur telur yang sudah dipukul. Masukkan ketam goreng dan kacau perlahan2 sehingga sos masak.

No comments:

Post a Comment