Monday, 19 January 2015

Ikan Tumis Pedas

Resepi: Mat Gebu

Bahan:-
5 kepingan ikan tongkol *
Sedikit garam*
3/4 camca teh serbuk kunyit *(*disatukan dan gaul rata)
3 camca besar cili kisar
1/3 cawan jus asam jawa
1 kiub ikan bilis
Garam secukup rasa
1 batang leek-kerat dan rendam (x letak Cik Na x da ni)
1 biji bawang besar-hiris bulat
2 keping hirisan halia
2 keping hirisan lengkuas
2 helai daun limau purut
1 batang serai-dititik
2 ulas bawang putih-Cik Na tambah sebab dekat cara ada bawang putih tp kat bahan x ada

Caranya:-
1. Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan tapi jangan garing sangat. Toskan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, serai, halia,lengkuas dan leek hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tuang jus asam jawa.
3. Kemudian masukkan ikan, daun limau purut, kiub ikan bilis, bawang besar dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga pekat.

No comments:

Post a Comment