Monday, 12 January 2015

Bowties Goreng Pedas

Resepi: Facebook/Resepi Sheila Rusly

Bahan:-
250g bowties (resepi asal guna makaroni)
200g daging ayam /seafood
1/2 ulas bawang  besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Sedikit belacan (optional)
1/2 biji capsicum
2 biji cendawan butang
1 batang cili merah
1 batang cili hijau
Garam
Minyak masak

Caranya:-
1. Rebus bowties sehingga lembut dan toskan. Gaul dengan sedikit minyak zaitun atau minyak masak.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, kacau hingga sekata. Masukkan sos tomato, sos tiram, belacan (Cik Na campurkan belacan dlm cili kisar) dan capcicum. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan daging ayam/seafood dan kacau sehingga hampir masak.
5. Masukkan cendawan, cili merah,  cili hijau dan bowties. Kacau hingga sekata.
6. Masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment