Monday, 5 January 2015

Masak Lemak Jantung Pisang

Resepi : Tak Ingat Blog Mana

Bahan:-
1 biji jantung pisang
1 biji cili merah / 3 biji cili padi (merah)
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 liter santan dari 1/2 biji kelapa
2 ekor ikan bilis
1 camt serbuk kunyit
1 camt garam

Caranya:-
1. Kupas kelopak jantung pisang yang berwarna ungu sehingga sampai ke lapisan berwarna putih. Buang tangkainya belah kepada 2 bahagian.
2. Rebus jantung pisang dengan air yang banyak sehingga lembut. Asingkan getah yang kelihatan dalam air jika ada dan toskan airnya. Apabila sejuk potong jantung kecil2.
3. Cili, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis ditumbuk kasar.
4. Masukkan bahan tumbuk, santan, jantung pisang, serbuk kunyit dan garam dalam periuk. Nyalakan api sederhana besar.
5. Sentiasa dikacau kuahnya terutama bahagian tepi periuk supaya tidak pecah santan sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment