Tuesday, 30 December 2014

Apam Mekar

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (menghasilkan 25 biji bergantung kepada acuan)
250 gm gula (Cik Na ikut kak Ummi guna gula kastor)
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s/k ovallate
Pewarna merah dan hijau (Cik Na tukar biru dan ungu)
Acuan kertas secukupnya

Caranya:-
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan pewarna merah dan hijau dalam mangkuk yang berasingan.
7. Masukkan adunan dalam plastik piping bag setiap warna yang berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna yang berlainan.
9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

Nota: jika tidak mahu warna-warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain (warna asal).. dan masukkan dua2 dalam paper cup dan kukus seperti biasa dengan api besar.

No comments:

Post a Comment