Bahan:-
Sotong (potong bulat2)
Udang (dibuang kulit)
1 batang lobak merah
1 labu bawang besar (dibelah 6)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili api (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
2 kiub tom yam/ 1 paket pes tom yam
2 helai daun purut (dikoyak)
Air
Garam
Bunga kubis
Putik jagung
Tomato (dipotong 4)
Air perahan limau nipis
Caranya:-
1. Tumis bawang putih bersama serai sehingga naik bau.
2. Masukkan sotong serta udang dan goreng layu.
3. Masukkan air dan kiub tom yam.
4. Apabila menggelegak masukkan lobak merah,cili api, bawang besar, bunga kubis, putik jagung dan daun limau purut.
5. Masukkan tomato dan biarkan mendidih sekejap sahaja.
6. Masukkan air limau nipis dan garam.
No comments:
Post a Comment