Monday, 15 December 2014

Nasi Jintan Putih

Resepi: Majalah Wanita Disember 2001

Bahan :-
900 gm beras basmathi
100 ml susu cair Ideal
2 sudu minyak sapi
4 sudu makan minyak
Air secukupnya

Bahan A:
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
3 helai daun pandan
Sedikit jintan putih

Bahan B:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar air

Perasa:
2 kiub ayam Maggi
1 sudu teh garam

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan A dan B hingga harum.
2. Masukkan susu, air dan perasa.
3. Masukkan beras dan tutupkan periuk. Biarkan hingga masak.

No comments:

Post a Comment