Tuesday 30 December 2014

Sotong Goreng Tomyam

Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
500 gm sotong
3 helai daun limau purut (dikoyak)
3 biji cili merah
3 tangkai serai (diketuk)
1 labu bawang besar (dimayang)
3 sudu makan jus limau nipis ataupun limau kesturi
5 tangkai daun ketumbar (Cik Na x letak)
2 biji tomato (dipotong 4)
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Ditumbuk):
8 biji cili api
2 biji cili merah
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sotong kemudian gaul rata. Gunakan api yang perlahan.
3. Masukkan daun limau purut, serai dan bawang besar. Tutup api.
4. Masukkan tomato, jus limau, cili merah dan garam. Kemudian kacau rata.
5. Angkat dan taburkan dengan daun ketumbar yang dipotong.

No comments:

Post a Comment