Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
200 gm isi ayam - potong kecil
1 labu bawang besar - mayang nipis (Cik Na potong dadu)
2 sudu besar butter
2 cawan cendawan butang - kerat 4
3 sudu besar tepung jagung
2 kiub pati ayam
1 sudu besar sos Worcestershire
1 sudu kecil serbuk lada hitam (**boleh tambah)
1/2 sudu kecil serbuk parsley
4 cawan air
1 cawan sour cream
Daun sup - potong halus (Cik Na x da ni)
Sedikit parutan cheese
Sedikit garam
Caranya:-
1. Panaskan butter, tumis bawang besar hingga layu dan masukkan ayam.
2. Kacau dan masukkan cendawan. Masak sebentar.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung bersama air. Kacau rata.
4. Masukkan semua bahan2 lain dan masak hingga mendidih.
5. Jika kuah terlalu pekat, boleh ditambah air panas. Seimbangkan rasa.
6. Angkat dan parutkan cheese. Hidangkan bersama shell pasta dan ditabur sedikit daun sup.
No comments:
Post a Comment