Tuesday 2 December 2014

Ikan Goreng Dalam Sos Limau Purut

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

2 ekor ikan bawal (Cik Na guna 4 keping ikan tenggiri)
1/4 cawan tepung serbaguna (Cik Na pun mcm Kak Ummi guna tepung jagung + sedikit lada sulah + sedikit serbuk cili kering + sedikit garam)
2 helai daun limau purut - hiris halus dan digoreng garing, toskan
Minyak

Caranya:-
1. Bersihkan ikan dan keringkan. Salut dengan tepung (kering) dan goreng hingga keemasan.
2. Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut ke atasnya. Taburkan daun limau purut yang dah digoreng atas ikan.

Untuk Sos:-
5 ulas bawang putih - dicincang
3 ulas bawang merah - dicincang
5 biji cili padi hijau - dicincang
5 biji cili padi merah - dicincang
3 helai daun limau purut - dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam (Kak Ummi guna air biasa dengan 1/2 kiub stok ayam *Cik Na pun)
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Minyak

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan cili hingga wangi.
2. Masukkan kesemua bahan2 kecuali bancuhan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
4. Tuangkan atas ikan dan tabur dengan daun limau purut yang dah digoreng.

No comments:

Post a Comment