Resepi : Majalah Wanita Disember 2001
Bahan:-
1.6 kg ayam - dipotong kecil
1/2 cawan minyak
350 ml air
150 ml susu cair
Bahan A:
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai daun kari
Bahan B:
120 gm bawang merah
20 gm bawang putih
2 batang serai
2 1/2 cm halia
Bahan C:
4 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar garam masala
1/3 sudu besar serbuk cili
6 sudu besar air
Perasa:
2 1/2 sudu teh serbuk ayam Maggi
1 sudu teh garam
2 sudu teh kicap cair
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A hingga harum. Kemudian masukkan bahan B dan tumiskan hingga harum.
2. Masukkan pes kari dan tumiskan selama 4 minit. Tambahkan 100 ml air dan masukkan ayam.
3. Tambahkan air yang selebihnya dan didihkan selama 10 minit.
4. Masukkan bahan perasa dan susu cair. Apabila kuahnya menjadi pekat, padamkan api.
No comments:
Post a Comment