Resepi : Majalah Saji Julai 2005
Bahan:-
3 ekor ikan kembung/selar
2 batang serai (kisar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
9 tangkai cili padi
1 cm kunyit hidup
2 sudu besar minyak
1 sudu besar asam jawa
Garam dan lada sulah secukupnya
Caranya:-
1. Bersihkan ikan dan gaulkan dengan kunyit dan garam. (Cik Na goreng ikan ni)
2. Kemudian, kisarkan bawang merah, bawang putih, cili padi, halia dan kunyit hidup hingga hancur.
3. Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar tadi. Kemudian masukkan ikan. Tuangkan air asam jawa. (Cik Na masukkan air asam jawa dan masukkan ikan)
4. Kacau rata dan biarkan selama 20 minit sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment