Resepi : Buku 400 Resepi Terbaik Chef Wan
Bahan:-
300 gm ubi keledek , rebus hingga masak dan kupas kulit
50 gm tepung gandum, ayak
Secubit garam
50 gm gula
Gula aising untuk hiasan
Caranya:-
1. Rebuskan ubi keledek hingga masak empuk, buang airnya dan biarkan sejuk sebentar. Kupas kulitnya dan lenyekkan hancur, buang semua urat2 keledek yang ada.
2. Ayak tepung bersama garam atas keledek lenyek tadi. Gaulkan sebati menjadi doh, tambahkan sedikit air jika adunan kering. Uli hingga lembut.
3. Cubitkan agak2 dalam 5 cm (2 inci) adunan keledek tadi dan tekan di tengahnya. Masukkan 1/2 sudu teh gula, tutupkan dengan menggentelnya menjadi bentuk bola ragbi, berbujur di hujungnya. Buat sampai habis.
4. Gorengkan kuih keledek tersebut sedikit2 dahulu hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
5. Taburkan gula aising pada keseluruhan kuih keledek.
No comments:
Post a Comment