Thursday 4 December 2014

Mihun Goreng Cili Api

Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A :-
1 bungkus mihun (direndam dan toskan)
200 gm sotong (dihiris nipis)
100 gm udang (dibuang kulit)
200 gm sawi (dipotong pendek)
200 gm kobis (diracik)
1 batang lobak merah (dihiris halus) -Cik Na x letak
3 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis) - pun x letak
1/2 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):-
20 biji cili api
3 biji cili merah
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu makan udang kering

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan udang. Kacau rata.
3. Apabila masak, masukkan garam dan air. Kemudian kacau rata.
4. Masukkan kubis, lobak merah, sawi dan mihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Gaul rata sehingga mihun lembut dan rasakan masinnya.
6. Tabur hirisan daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment