Saturday, 30 January 2021

Kuew Tiaw Goreng


Kuew Tiaw Udang (resepi asal pakai kerang tapi sis x makan kerang)
Sumber Resepi: Yatie Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1

Bahan:-
1 bungkus kuew tiaw
1/2kg kerang segar
1/2kg udang segar
3 genggam taugeh (jika suka)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
2 biji telur
1 sudu besar sos seafood
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air pes udang 
4 tangkai daun kucai
2 sudu besar sos cili
6 sudu besar kicap manis

Caranya:-
1. Kisar halus bawang besar dan bawang putih. 
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar halus, apabila garing, masukkan cili yang telah dikisar. Tunggu sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sos seafood, sos cili dan sos tomato. Kacau sebati sampai pecah minyak.
4. Setelah bahan tumis tadi garing masukkan udang yang telah dikupas.
5. Masukkan pes air udang, biarkan minyak garing dan masukkan kuew tiaw. Kacau sebati.
6. Pecahkan telur, masukkan daun kucai dan kicap manis. 
7. Akhir sekali masukkan kerang yang telah direbus dan dikupas.
8. Gaul sebati dan boleh dihidangkan bersama cili jeruk.

* Tips:-
📍Boleh tambah taugeh jika suka
📍Pes air udang menyedapkan kuew tiaw. Jangan ditambah garam dalam masakan ini.

No comments:

Post a Comment