Sunday, 28 October 2018

Bebola Daging Ala Sangdewi


Sumber Resepi: Facebook/Rozi Abdul Razak

Bahan Untuk Sos:-
(Resepi Untuk 5-8 orang makan)
1 plastik bebola daging
Sebiji bawang besar dipotong dadu
Setengah buku mentega (boleh lebihkan sikit)
3 suku botol susu segar (susu dutch lady 450ml)
4 sudu makan bancuhan tepung gandum (jangan berketul2)
3 suku cawan air masak
Kicap untuk memberikan rasa dan warna (sukatan anda)
Serbuk lada hitam (ikut kepedasan yang anda suka)
Garam dan kiub ayam secukup rasa

Bebola daging (boleh dibeli di mana2 pasaraya)

Caranya:-
1. Panaskan mentega dengan api kecil. Bagi mentega mencair sepenuhnya.
2. Masukkan bawang dan bagi bawang naik bau.
3. Masukkan susu segar.
4. Masukkan pula bancuhan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau2 untuk mendapat kepekatan yang dikehendaki.
5. Masukkan sedikit air untuk seimbangkan kepekatan.
6. Masukkan pula serbuk lada hitam (mengikut kepedasan yang kita suka).
7. Masukkan garam dan kiub ayam (secukup rasa)
8. Masukkan pula kicap manis, jangan terlalu coklat kuahnya, biarkan warnanya coklat manja2 dan menarik je.
9. Apabila kuah semakin likat harus dikacau tanpa henti. Pastikan api sederhana.
10. Goreng bebola daging, jangan terlalu garing.
11. Hidangkan bebola daging bersama kuah. Boleh hidangkan bersama fries sekali.




No comments:

Post a Comment