Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen
Bahan:-
1 pek mee kuning
1 mangkuk udang (Cik Na tambah sotong)
4-5 ulas bawang putih - lagi banyak lagi sedap
1-2 sudu besar cili kering kisar
3-4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
1 ikat sayur bok choy
1 biji buah tomato
1-2 biji telur
Bahan lain:-
1 tangkai cili merah
Daun bawang/daun sup
1 biji buah limau nipis
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili benar2 masak.
3. Masukkan udang dan sotong, kacau rata. Masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
4. Masukkan daun bok choy. Kacau rata dan sesuaikan lembut mee. Tambah sedikit air, jika masih belum cukup lembut.
5. Akhir sekali, pecahkan telur dan kacau rata. Agak2 telur masak, bolehlah tutup api.
6. Tabur cili merah dan semasa dihidangkan, tabur daun bawang dan diperah limau nipis.
Nota: Boleh tambah sos tomato dan kicap ikut kesesuaian rasa masing2.
No comments:
Post a Comment