Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
1 mangkuk besar pucuk paku yang telah dibersihkan
10 ekor udang sederhana besar
2 pokok daun ketumbar bersama akarnya~akarnya bersihkan hiris2 sikit buang kotor tanahnya
2 batang serai~dititik
Bahan Kisar:-
15 tangkai cili padi~kalau x suka pedas boleh kurangkan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
1 mangkuk santan
Caranya:-
1. Kisar semua bahan kisar dalam mesin pengisar.
2. Masukkan bahan kisar dalam periuk.
3. Masukkan serai dan daun ketumbar.
4. Masak hingga harum.
5. Masukkan udang.
6. Tambahkan air jika kuah kering.
7. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
8. Masukkan santan.
9. Bila kuah dan didih, masukkan pucuk paku.
10. Masak sekejap je, sampai sayur kecut sikit.
11. Tutup api dah hidangkan.
No comments:
Post a Comment