Saturday 20 October 2018

Masak Lemak Pucuk Paku Dengan Udang



Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
1 mangkuk besar pucuk paku yang telah dibersihkan
10 ekor udang sederhana besar
2 pokok daun ketumbar bersama akarnya~akarnya bersihkan hiris2 sikit buang kotor tanahnya
2 batang serai~dititik

Bahan Kisar:-
15 tangkai cili padi~kalau x suka pedas boleh kurangkan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 keping asam keping

Garam secukup rasa
1 mangkuk santan

Caranya:-
1. Kisar semua bahan kisar dalam mesin pengisar.
2. Masukkan bahan kisar dalam periuk.
3. Masukkan serai dan daun ketumbar.
4. Masak hingga harum.
5. Masukkan udang.
6. Tambahkan air jika kuah kering.
7. Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
8. Masukkan santan.
9. Bila kuah dan didih, masukkan pucuk paku.
10. Masak sekejap je, sampai sayur kecut sikit.
11. Tutup api dah hidangkan.

No comments:

Post a Comment