Tuesday 24 April 2018

Ayam Kam Heong

Sumber Resepi: Instagram @duniaresepi

Bahan:-
Ayam (digaul dengan garam dan serbuk kunyit)
2 biji bawang besar (1 biji didadu, 1 biji dihiris)
3 ulas bawang putih (didadu)
3 tangkai daun kari
2 sb serbuk kari (dibancuh dengan air)
1 sb kicap
2 sb sos cili
3 biji cili padi (dihiris)
Minyak masak

Caranya:-
1. Panaskan minyak. Goreng ayam sampai masak. Ketepikan.
2. Guna minyak goreng ayam tadi dalam 2 sb. Tumis bawang besar & bawang putih yang didadu sehingga layu.
3. Masukkan daun kari.
4. Masukkan serbuk kari dan kacau sebati.
5. Masukkan pula kicap dan sos cili.
6. Perasakan mengikut selera masing2.
7. Masukkan ayam, bawang hiris dan cili padi. Gaul sebati.


No comments:

Post a Comment