Sunday, 1 April 2018

Sambal Sotong (Resepi II)


 
Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
500 gm sotong
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu makan sos tomato
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh gula
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
20 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hiris. Kemudian tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan sehingga pecah minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang sedikit layu. Tutupkan api.



No comments:

Post a Comment