Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan A:
500 gm sotong
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu makan sos tomato
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh gula
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):
20 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hiris. Kemudian tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan sehingga pecah minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang sedikit layu. Tutupkan api.
No comments:
Post a Comment