Sumber Resepi: Instagram @resepisedap
Bahan:
200g spaghetti (Cik Na guna spaghettini, rebus dan toskan)
6 biji black olive (x da)#
6 biji green olive (x da)#Cik Na ganti traffic light capsicum
15 biji jeruk capers (pun x da)#
1 keping dada ayam, didadu*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
(* disatukan dan perap sekejap)
1 biji terung saiz sederhana, dipotong kiub, rendam (x letak)
1 biji bawang holland, didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cili padi thai merah, cincang halus
Garam secukup rasa
Parsley, dicincang untuk hiasan
Minyak zaitun untuk menumis
Caranya:
1. Panaskan minyak zaitun dalam non-stick pan atau kuali. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masukkan cili padi dan ayam. Kacau rata dan masak ayam hingga ayam berubah warna. Tambah terung dan goreng terung sekejap.
2. Masukkan green olive, black olive dan jeruk capers, kacau rata2. Tambah spaghetti dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur cincangan parsley sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment