Tuesday 1 May 2018

Daging Goreng Garam Kunyit Kelantan



Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
Daging - jangan potong nipis (Cik Na guna daging batang pinang)
Hati, paru, lidah - jika ada, Cik Na x letak
Garam
Kunyit hidup
Sedikit kunyit serbuk
Minyak

Bahan Lain:-
Bawang besar - hiris
Cili hijau solok - guna cili merah
Daun sup - hiris (x letak x da)

Caranya:-
1. Daging dihiris sederhana tebal, barulah lebih sedap. Daging dilumur dengan kunyit hidup yang ditumbuk dengan garam dan kunyit serbuk.
2. Masukkan daging ke dalam kuali dan dimasukkan sedikit air. Sedikit sahaja kerana daging juga akan mengeluarkan air. Ianya bertujuan untuk daging masak dan lembut.
3. Setelah air kering dan daging telah lembut, tuangkan minyak masak ke dalam kuali. Kacau rata. Jangan digoreng terlalu lama atau terlalu garing kerana ia akan menjadikan daging keras dan kering.
4. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan cili hijau solok/cili merah. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan. Sebelum dihidangkan tabur dengan daun bawang atau daun sup.

No comments:

Post a Comment