Sumber Resepi: Instagram @duniaresepi
Bahan:-
Semangkuk sotong yg telah dibersihkan
3 btg serai diketuk
Sebiji bawang besar dipotong gelang
3 sb pes bawang merah bawang putih
6-7 helai daun limau purut (x letak sebab x da)
1-2 sb serbuk kunyit
4-5 biji cili padi
Garam Gula
Caranya:-
1. Panaskan minyak. Tumis pes bawang Biarkan hingga naik minyak.
2. Masukkan serai,sotong dan daun limau purut. Biarkan hingga sotong masak.
3. Masukkan serbuk kunyit, garam dan gula. Tutup kuali dengan penutup kuali. Tak perlu bubuh air sebab sotong akan keluarkan air sewaktu mendidih tu.
4. Masukkan bawang besar yg telah dipotong td.
5. Masukkan cili padi. Apabila sotong sudah lembut, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment