Saturday, 25 August 2018

Masak Lemak Udang


Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
800 gm udang galah, dibersihkan
1 biji nenas, kupas dan hiris (x letak)
700 ml santan cair
250 ml pati santan
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar Halus:-
4 - 5 biji cili merah (Cik Na tambah cili padi nak rasa pedas sikit)
3 biji buah keras
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan serai hingga harum, masukkan udang dan nenas, gaul rata dan masak sekejap. Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
2. Tambah santan pekat dan biar mendidih perlahan. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment