Bahan:-
250gm mentega (Kak Ummi guna Golden Churn brand)
5 1/2 oz gula kastor (Kak Ummi letak 150gm)
4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (210gm)
1 oz badam kisar (Kak Ummi letak 60gm)
5 oz tepung naik sendiri (Kak Ummi letak 145gm)
2 sudu makan susu pekat manis
1 1/2 sudu teh esen rose
Sedikit pewarna merah dan hijau (Cik Na letak biru, ungu dan pink macam Kak Ummi)
Caranya:-
1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
6. Sediakan loyang bulat 6 inci (Cik Na guna loyang segiempat) yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
8. Bakar pada kepanasan 160’C selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150’C dan bakar lagi selama 20-30 minit.
No comments:
Post a Comment