Monday 30 July 2018

Singgang Berempah


Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Utama:-
4 - 5 keping ikan tenggiri (atau apa2 ikan yg digemari, Che Mat guna ikan merah)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub pati ikan bilis (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan

Bahan Tumbuk:-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan).
2. Masukkan kiub pati ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
3. Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa.
4. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak.
5. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa dan jika ok boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment