Sumber Resepi: Instagram @resepisedap
Bahan A (Kisar/Blender kasar):
Cili api/cili merah ~ ikut kepedasan sendiri
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Serai
Belacan
Lada hitam ~ letak sikit ja
*Kuantiti bahan bgantung kepada kuantiti sotong...
Bahan B:
Sotong
Asam keping
1 batang serai (titik)
Sedikit garam dan gula
Daun limau purut
Bahan sayur (Kalau tak letak pun tak pe):
Kacang panjang
Carrot
Bunga kobis
Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yg di titik sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air (jangan terlampau banyak)
3. Kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula.
4. Akhir sekali masukkan kacang panjang, carrot, bunga kobis.
5. Kacau rata dan biarkan layu sedikit, pastu angkat. Siap dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment