Saturday, 21 July 2018

Sotong Phat Phet


Sumber Resepi: Instagram @resepisedap


Bahan A (Kisar/Blender kasar):

Cili api/cili merah ~ ikut kepedasan sendiri 

Bawang putih 

Bawang merah 

Kunyit hidup 

Serai 

Belacan 

Lada hitam ~ letak sikit ja 

*Kuantiti bahan bgantung kepada kuantiti sotong... 


Bahan B:

Sotong 

Asam keping 

1 batang serai (titik) 

Sedikit garam dan gula 

Daun limau purut 


Bahan sayur (Kalau tak letak pun tak pe): 

Kacang panjang 

Carrot

Bunga kobis


Caranya:-

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yg di titik sehingga naik bau dan pecah minyak.

2. Setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air (jangan terlampau banyak) 

3. Kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula.

4. Akhir sekali masukkan kacang panjang, carrot, bunga kobis.

5. Kacau rata dan biarkan layu sedikit, pastu angkat. Siap dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment