Sunday, 15 July 2018

Sambal Ikan Rica-Rica


Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1 kg ikan kembung (Cik Na guna ikan cencaru) ~ lumurkan dengan garam dan kunyit, goreng
12 biji tomato ceri (Cik Na guna tomato biasa, dipotong dadu)
20 helai thai basil (x letak)
2 batang serai (dititik)
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
5 sudu jus limau kasturi
5 sudu besar minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:-
15 biji cili merah (Cik Na campur cili padi utk pedas lagi)
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan
1 hiris lengkuas
(Kisar semua bahan dengan 1/2 cawan air)

Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
2. Tambah bawang besar, tomato, jus limau kasturi, garam, gula dan separuh daun thai basil.
3. Akhir sekali masukkan ikan dan balance thai basil.
4. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment