Tuesday, 3 July 2018

Sambal Udang (Resepi II)


Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
300 gm udang sederhana besar, dibersihkan
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 hirisan halia nipis*
2 biji buah keras*
1 inci belacan*
(* dikisar halus)
1 1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar gula
Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Caranya:-
1. Udang digaul dengan sedikit garam, goreng hingga 3/4 masak, angkat dan toskan.
2. Dalam minyak yang sama, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan asam jawa, gula, serbuk perasa (jika suka) dan sedikit garam. 
4. Masak hingga hampir pekat. Masukkan udang tadi dan masak hingga udang betul2 masak dan sambal pekat. 

No comments:

Post a Comment