Sumber Resepi: Buku Yatie’s Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan
Bahan:-
1 ekor ayam segar (potong 14)
2 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum (ambil daunnya)
6 helai daun limau purut (x letak)
2 sudu besar asam jawa
Serbuk lada hitam
2 kiub pati ikan bilis
Bahan Kisar:-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
6 sudu besar cili kisar
1 inci kunyit hidup
Secubit belacan
Segenggam ikan bilis
Caranya:-
1. Kisar halus bawang besar, bawang putih, kunyit hidup cili kering, secubit belacan dan ikan bilis.
2. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak, tuangkan setengah cawan air.
3. Masukkan pes asam jawa dalam 2 sudu besar, lada hitam 1 sudu besar yang ditumbuk kasar, ulangi langkah yang sama - masuk 1/2 cawan air (ulang sebanyak 5 kali hingga cili garing).
4. Masukkan ayam, air dalam 500 ml dan biarkan mendidih hingga ayam pecah darah, masukkan garam dan kiub pati ikan bilis.
5. Akhir sekali masukkan bunga kantan, daun kesum dan daun limau purut.
6. Biarkan mendidih sehingga ayam betul2 masak dan pecah minyak. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Tips:-
Berbeza dengan asam pedas ikan, asam pedas ayam ditambah lada hitam dan bunga kantan untuk menaikkan bau.
Ketika menumis bahan kisar, jika air menjadi kering (ulangi langkah yang sama sebanyak 5 kali) untuk memastikan cili menjadi garing.
No comments:
Post a Comment