Wednesday 2 January 2019

Ketam Masam Manis



Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-
4 ekor ketam (dipotong 2)
3 sudu makan minyak masak
6 sudu makan sos cili
6 sudu makan sos tomato
1/2 cawan air 
1 sudu teh gula
1 pokok daun bawang (dimayang 1 inci - x letak)
Garam (sekiranya perlu)

Bahan B (Dihiris nipis):-
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji cili merah

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi.
2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan garam dan sedikit gula.
4. Apabila sudah nampak pekat, masukkan daun bawang dan angkat.

No comments:

Post a Comment