Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen
Bahan A:-
200 gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
Mixed herbs
Bahan B:-
110 gm cold butter - kiubkan
1 kuning telur
1/4 sudu makan jus lemon
50 ml air sejuk (dimasuk berselang seli)
2. Diuli sampai jadi doh dan rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk. Selepas itu terapkan dalam pie mould yang boleh dikeluarkan plate dari bawah dan cucukkan tepung dengan garfu dan blind bake selama 15 minit.
Bahan C:-
Bawang putih cincang
2 sudu besar minyak zaitun
Celeries
Cendawan butang hiris nipis-nipis
Bawang besar - potong kiub
Minced chicken
Chicken fillet green peppercorn
Garam
Mixed herbs
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak zaitun, masukkan minched chichen dan chicken fillet, goreng sekejap sebelum dimasukkan kesemua campuran sayuran.
2. Masukkan garam dan sedikit mixed herbs. Ketepikan.
250 gm whipped cream
Coarse black pepper
4 biji telur
Campur kesemua bahan dan kacau sebati.
Selepas doh di bind bake selama 15 minit, masukkan filling sayur tadi dan akhir sekali masukkan cream. Taburkan cheese yang diparut dan bakar selama 35 minit pada suhu 270 C.
No comments:
Post a Comment