Monday, 23 March 2020

Masak Lemak Cili Api Daging Dengan Kentang


Sumber Resepi: C&P My Resepi

Bahan:-
500 gm daging dipotong
3 biji kentang dibelah empat
500 ml santan pekat/pati santan
150 ml santan cair
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai
15 tangkai cili padi kampung (nak pedas lagi boleh tambah cili padi lagi)
6 biji belimbing buluh dibelah dua (x da so ganti dengan asam keping)
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Daging dihiris tebal sedikit, dicuci dan toskan.
2. Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup dan sebahagian bawah serai sehingga lumat.
3. Masukkan campuran cili padi dan kunyit tadi ke dalam periuk dan buka api dengan perlahan.
4. Kemudian, masukkan asam keping/belimbing buluh dan santan cair perlahan-lahan dan besarkan api sedikit sehingga mendidih. Masukkan juga sebahagian serai yang telah dipotong tadi.
6. Apabila mendidih, masukkan kentang dan biarkan sehingga empuk.
7. Apabila kentang dah empuk, masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam.

No comments:

Post a Comment