Wednesday 25 March 2020

Laksa Utara



Sumber Resepi : Buku Koleksi Resepi & Tips Masakan Yatie Kitchen Episod 2

Bahan:- 
1 paket laksa
5 ekor ikan kembong + 5 ekor ikan sardin
3 sudu cili kisar
10 tangkai cili padi
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Secubit belacan
Segenggam ikan bilis
3 keping asam keping
2 ikat daun kesum
2 batang bunga kantan
2 kuib pati ikan bilis 
Garam secukup rasa

Bahan Sampingan:-
Bawang besar - hiris nipis
Telur - direbus
Limau kasturi
Salad
Daun selom
Timun - hiris nipis
* sis x cukup bahan.. ada limau kasturi, telur & cili merah je 

Caranya:-
1. Rebus ikan kembung dan ikan sardin bersama asam keping.
2. Setelah ikan empuk, tutup api. Keluarkan ikan. Tapis air rebusan dan ambil airnya.
3. Kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan dan ikan bilis. Masukkan ke dalam air rebusan yang telah ditapis tadi dan masukkan juga cili kisar.
4. Asingkan isi dan tulang ikan. Kisar isi ikan dan masukkan ke dalam air rebusan tadi.
5. Kisar tulang ikan, tapis airnya dan masukkan ke dalam air rebusan. Masukkan asam keping bersama daun kesum dan bunga kantan.
6. Biarkan mendidih dan masukkan kiub pati ikan bilis. 
7. Rebus laksa hingga lembut dan toskan.
8. Hidangkan bersama bahan sampingan.

No comments:

Post a Comment