Bahan:-
3 mangkuk nasi
200 gm daging - dipotong kecil, digaul dengan sedikit bawang putih, serbuk kunyit dan sedikit halia yang ditumbuk, rebus hingga empuk dan kering airnya.
10 batang kacang buncis (boleh jugak letak kacang panjang)
1 batang carrot - dihiris halus (x letak)
1 kuib pati ayam
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos kicap cair
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Ditumbuk:-
6 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan daging yang telah empuk tadi dan tambah kicap cair serta sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan carrot dan kacang buncis. Kacau sebentar.
4. Masukkan nasi putih dan kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Kacau gaul rata-rata hingga nampak nasi berasap. Tutup api dan hidangkan.
10 batang kacang buncis (boleh jugak letak kacang panjang)
1 batang carrot - dihiris halus (x letak)
1 kuib pati ayam
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos kicap cair
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Ditumbuk:-
6 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan daging yang telah empuk tadi dan tambah kicap cair serta sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan carrot dan kacang buncis. Kacau sebentar.
4. Masukkan nasi putih dan kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Kacau gaul rata-rata hingga nampak nasi berasap. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment