Monday 8 June 2020

Sambal Ketam


Sumber Resepi: Yatie's Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1

Bahan:-
4 ekor ketam segar (belah 2)
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
1 sudu pes asam jawa Adabi
8 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil mushroom seasoning
1/2 buku gula melaka

Caranya:-
1. Goreng ketam yang dilumurkan dengan serbuk kunyit. Ketepikan dan toskan minyak.
2. Kisar halus bawang besar dan bawang putih. Tumis bahan-bahan yang dikisar halus sehingga garing.
3. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Ulangi langkah yang sama sebanyak 5 kali. Kemudian masukkan gula melaka, pes asam jawa. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan hirisan bawang besar. Perasakan dengan garam dan mushroom seasoning.

No comments:

Post a Comment