Sunday 17 May 2020

Sotong Goreng Tepung Cili Padi


Sumber Resepi: Yatie's Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1

Bahan:-
1/2 kg sotong (dipotong kecil)
1 kotak tepung goreng serbaguna Adabi
2 biji telur
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar minyak sunflower
10 biji cili padi hijau dan merah
1 sudu kecil lada putih halus
5 ulas bawang putih

Caranya:-
1. Gaulkan sotong dengan tepung goreng serbaguna. Ketepikan dan perap selama setengah jam, celup telur, kemudian celup tepung - 3 kali.
2. Panaskan kuali yang berisi minyak untuk menggoreng. Masukkan sotong yang telah diperap tadi ke dalam kuali. Angkat apabila sudah garing ketepikan dan toskan minyak.
3. Masukkan marjerin bersama minyak sunflower ke dalam kuali. Kemudian tumiskan bawang putih dan cili padi yang telah dipotong hingga garing. Selepas itu, tuangkan sotong yang sudah digoreng, gaul sehingga sebati. 
4. Taburkan lada putih. Tutup api dan gaul rata. 

* Jangan biarkan sotong terlalu basah sebelum dimasukkan ke dalam tepung dan jangan goreng terlalu lama takut nanti sotong akan kecut.



No comments:

Post a Comment