Saturday, 16 May 2020

Sotong Goreng Kunyit



Sumber Resepi: Yatie's Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1

Bahan:-
1 kg sotong segar
6 ulas bawang putih
2 biji bawang holland
5 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil perasa
1 inci halia
2 inci halia
2 tangkai daun sup (dihiris)

Caranya:-
1. Bersihkan sotong (buang tulang dan dakwat). Sotong digaul bersama serbuk kunyit dan garam. 
2. Sotong akan keluarkan air yang banyak dan kering sendiri. Untuk elak dari sotong menjadi kecut, jangan masukkan minyak.
3. Agak-agak air sotong sudah kering, masukkan 3 sudu besar minyak masak, hiris nipis bawang holland, bawang putih, halia, cili padi hijau dan merah yang diketuk.
4. Masukkan garam dan perasa.
5. Kemudian masukkan hirisan daun sup. Biarkan api besar, kacau sebati supaya sotong kekal pejal dan bulat. Tutup api.

* Jangan masak terlalu lama untuk elakkan sotong menjadi kecut dan liat.

No comments:

Post a Comment