Thursday, 7 May 2020
Onde Onde Pandan
Sumber Resepi: Instagram @yatiekitchen
Bahan:-
2 cawan tepung pulut*
1 sudu besar tepung beras cap teratai (atau apa2 cap pun boleh)*
1/2 sudu besar garam*
1 sudu kecil air kapur (ambil atasnya)*
5 helai daun pandan - dikisar & diambil estraknya 1 cawan (tuang air sedikit demi sedikit sampai doh tak melekat di tangan, kalau ikut resepi ni tak perlu habiskan secawan sebab jadi lembik)*
Gula Melaka (dipotong kiub kecil)
1 cawan kelapa parut putih (dikukus sekejap dan diangkat, taburkan garam sedikit)
Caranya:-
1. Gaul semua bahan * di atas sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan.
2. Bulat-bulatkan, masukkan gula melaka di tengah2 kemudian terus masuk ke dalam periuk berisi air mendidih. Tips nak bagi bulat, masa bulat2kan, tapak tangan letak minyak sedikit, tangan jangan basah, nanti adunan melekat2 di tangan.
3. Apabila kuih timbul, tandanya dah masak, toskan masuk ke dalam mangkuk berisi air dan ais - rendam selama 5 minit dan toskan.
4. Golekkan pada kelapa parut putih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment